Omakotitalon rakentaminen ei olekaan mikään ihan pieni projekti. Onnistuakseen se vaatii suunnittelua, huolellisuutta ja asiaan paneutumista. Tässä muutama yleinen virhe, jotka välttämällä onnistut varmemmin oman kodin rakentamisessa.
Talon suunnitteluun ei varata riittävästi aikaa
Joskus talon suunnitteluvaiheeseen ei varata riittävästi aikaa ja kiirehditään toteutusvaiheeseen ennen kuin kaikki suunnitelmat ovat valmiina. Myös tontin huomiointi talon suunnittelussa saattaa joskus unohtua. Tilojen määrän yli- tai aliarviointi on yleinen virhe talon suunnittelussa.
Näin vältät virheen: Mitä enemmän projektia on ennalta suunniteltu, sitä helpommin rakennusprojekti etenee. Suunnitteluvaiheessa tulee ehdottomasti ottaa huomioon tontti ja se, miten talo sijoittuu tontille sekä ilmansuunnat. Tontin ominaisuudet jää selvittämättä ja pohjatutkimus tekemättä
Tontin ominaisuudet jäävät selvittämättä
Tontin pohjamaa määrittelee omakotitalon perustukset sekä pohjatöiden kustannukset ja kaikkia talotyyppejä ei ole mahdollista rakentaa kaikille tonteille. Pehmeän maaperän vaatima paalutus tai isojen korkeusvaihtelujen tasaaminen tontilla voi lohkaista ison siivun budjetista, joten siihen tulee varautua jo projektin suunnitteluvaiheessa.
Näin vältät virheen: Teetä siis maaperätutkimus hyvissä ajoin, mielellään ennen tontin ostamista, jotta tiedät hyvissä ajoin, paljonko maarakennustöihin tulee varata aikaa ja rahaa.
Liiallinen kiire ja joustamattomuus
Omakotitalon rakentamisessa ei kannata pitää kiirettä. Liian tiukka aikataulu maksimoi virheiden määrän. Viime hetken päätökset on varma keino epäonnistua! Jos yllätyksiin ei varauduta lainkaan, rakentamisaikataulu venyy suunnitellusta ja se osaltaan aiheuttaa kiirettä.
Näin vältät virheen: Omakotitalon rakentaminen kannattaa tehdä huolellisesti. Varaa riittävästi aikaa ja joustoa aikatauluun, jotta rakentaminen onnistuu sujuvasti. Liian kireät aikataulut altistavat virheille rakentamisessa.
Liian tiukka budjetti
Kun budjetti on laskettu tiukasti, joustoa ei ole lainkaan ja yllätykset syövät budjettia projektin muista vaiheista. Jos budjetissa on joustoa, voi unelmat jäädä toteuttamatta budjetin ylittämisen pelossa. Pientä joustoa tai lisäystä budjettiin voi myös yrittää saada erilaisten nettipelien avulla. Jonkin sortin kasinobonus voi olla tällaisessa tilanteessa avuksi. Muista kuitenkin pelata vain pienellä rahalla ja pitää pelaaminen hauskana, ja näin ollen mahdolliset voitot ovat vain lisä talon rakentamisen budjettiin.
Näin vältät virheen: Budjetin ylittymiseen kannattaa varautua aina. Pankit antavat usein suosituksen 10% ylitykseen varautumisesta. Kustannuksia on tärkeä seurata projektin kaikissa vaiheessa. Mitä aikaisemmin huomaat budjetin ylittymisen, sitä nopeammin tiedät, että tarvitaan lisärahoitusta tai jostain on tingittävä.
Kokonaiskuvan unohtuminen
Rakentaja saattaa keskittyä usein vain projektin pääseikkoihin ja unohtaa kokonaisuudesta esimerkiksi piharakentamisen tärkeyden. Pihan rakentaminen jätetään usein vasta omakotitalon valmistumisen jälkeiseksi huoleksi, jolloin rakentaja ei enää jaksa panostaa pihaan ja budjettikin on loppunut aikaa sitten.
Näin vältät virheen: Aloita suunnittelu ajoissa ja piharakentaminen jo tontin perustusvaiheessa, jolloin säästät perustus- ja maarakennuskustannuksissa.
Ammattitaidoton työvoima
Moni omakotitalon rakennusvirhe johtuu ammattitaidottoman työvoiman käyttämisestä. Alkeelliset virheet kostautuvat ja näkyvät rakentamisen laadussa.
Näin vältät virheen: Valitse urakoitsijasi ja asentajasi huolella, äläkä pidä hintaa ainoana kriteerinä. Pyydä suosituksia ja työnäytteitä, sekä hyödynnä vastaavan mestarin ammattitaitoa ja kokemusta yhteistyökumppaneita valittaessa.
Omien resurssien yliarvioiminen
On yleinen virhe kuvitella omat resurssit ja taidot hiukan yläkanttiin omakotitalon rakentamista suunniteltaessa.
Näin vältät virheen: Suhtaudu kriittisesti omiin taitoihin ja ajallisiin resursseihin. Osta ammattitaitoa vaativat työt alan kokeneelta ammattilaiselta, joka hoitaa homman tehokkaasti ja taidokkaasti.